Програм Нове Да се струка пита:

Основна четири стуба деловања Нове Да се струка пита су:

 1. Реформа образовног система.
 2. Реформа здравственог система са посебним освртом на социјалну политику, ПИО и минули рад.
 3. Економија и финансије државе.
 4. Пољопривреда.

1. РЕФОРМА ОБРАЗОВНОГ СИСТЕМА

Србија је земља која у наредним деценијама посебну пажњу мора посветити средњем и високом образовању, које приметно заостаје за најразвијенијим друштвима.

Већ током средњошколског образовања, посебну пажњу пружаћемо конкретним активностима, са нагласком на повезаност привреде са школством.

Увешћемо предузетништво као обавезни предмет у све сфере школства.

Успешан приватни бизнис није само везан за економисте, већ и за струковне професије. Обезбедићемо обавезна предавања успешних предузетника малог бизниса, који ће, на најприближнији начин, објаснити значај предузетничког духа.

Наш заједнички задатак је да усмеримо професоре факултета на обавезну личну едукацију током просветног рада, као услови за одржање лиценце предавача.

Обезбедићемо фонд намењен страним предавачима који долазе са топ 10 рангираних универзитета света за гостовање на државним универзитетима.

2. РЕФОРМА ЗДРАВСТВЕНОГ СИСТЕМА, ПИО ФОНДА, ДРУГАЧИЈА СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА

Циљ деловања Нове Д2СП по овој тачки програма биће враћање изгубљеног поверења између медицинског особља и пацијената. То ћемо постићи формирањем новог Националног система здравља.

Његове основне карактеристике биће:

 • Награђивање према раду и нормирање плата према сложености посла и учинку.
 • Директоре болница и начелника одељења морају бирати искључиво, установе без уплива локалне самоуправе и политике.
 • Изједначавање приватног и државног сектора по свим правима и обавезама.
 • Донети нови правични ценовник РФЗО-а о пруженим здравственим услугама.
 • Пацијенти ће за основне услуге моћи да бирају болницу и лекара којем ће поклонити поверење лечења у оквиру новог Националног система здравља (НСЗ).

2.1 Социјална политика

Друштво које је у претходним деценијама разарано, систем који је стварао неправду и разлике данас мора убзано да исправља недостатке, чувајући људски однос према потенцијалним проблемима и недаћама са којима се сви можемо суочити.

У том правцу предлажемо:

 • Хуманији приступ у поступку извршења приватних извршитеља над грађанима. Спречити извршења која доводе до трагичних социјалних последица и остављања појединаца и породица без минималних услова за нормалан наставак живљења.
 • Расветлити трагичне судбине родитеља и њихове нестале деце и поставити нови систем рада породилишта, како бисмо спречили будуће потенцијалне злоупотребе.
 • Посебну пажњу обратити на проблем „беле куге“. Низом конкретних мера омогућити стимулацију стварања породице, посебно оних са троје и више деце.
 • Поставити другачији однос између социјалних и угрожених породица. Спречити злоупотребе у раду социјалних радника и само у екстремним случајевима предузети одузимање деце од родитеља.

2.2 ПИО и минули рад

 • Реформисати ПИО са посебним освртом на минули рад.
 • Подстаћи промену свести о стицању плате грађана са нето плате на бруто коју су заправо зарадили.
 • Новим начином сагледавања рада и мини рада, омогућава транспарентност базе за исплату пензију.
 • Средства морају бити транспарентна и доступна очима грађана као сат на тргу градова.
 • Строгим законима не дозволити властима, ни под каквим условима, доступност ненаменског трошења пензионих средстава.

3. ПРИВРЕДА, ЕКОНОМИЈА И ФИНАНАСИЈЕ

 1. Економски патриотизам;
 2. Економска правда;
 3. Јака средња класа;
 4. Смањење увозне зависности српске привреде.

Да би се ова начела спровела у пракси, нужно је да пратимо следеће кораке:

 1. Смањење давања послодавца држави (пореза и доприноса) поводом исплате личних примања радника са 60 процената на 50 процената. Исказивање плате радника по бруто основици.
 2. Минимална плата радника од 400 евра.
 3. На полицама маркета страних ланаца у Србији мора бити минимално 50 одсто домаћих производа.
 4. Ослобађање плаћања пореза за мала и средња предузећа која улажу у уметност, слабије профитабилан спорт, образовање и друге сегменте друштвеног надоградње које иначе падају на терет финансирања државе.
 5. Индустрија амбалаже мора бити максимално подржана субвенцијама државе за куповину најсавременијих машина. Популационо мале земље, каква је наша, са малом куповном моћи и малим сопственим тржиштем, нису у стању да без интервенције државе ухвате корак са бројним изазовима и конкуренцијом.
 6. Доношење закона којим би се спречило задуживање државе код домаћих комерцијалних банака. Државу усмерити да ради код банака ван граница земље.
 7. Мерама Централне банке Србије стимулише банке на дугорочне пласмане средства привреди на рокове 15-20 година. Тиме ћемо проверити намере останка банака у Србији на дуги рок и омогући индустријализацију државе, јер се фабрике не могу градити са кредитима до 5 година који сачињавају 80 одсто пласмана свих
  банака у Србији.
 8. Због актуелних миграција ка бољим локацијама за живот младих и хроничног недостатка радне снаге српске привреде, омогућити поновно запошљавање виталних пензионера без плаћања пореза и доприноса на исплаћене зараде.
 9. Субвенцијама по избору Привредне коморе Србије, стимулисати највеће брендове Србије за инвестирање у производњу ван граница наше земље.

4. ПОЉОПРИВРЕДА

Неправда према српском сељаку, начињена од стране државе, мора да буде искорењена. Низом мера то се лако може променити.

 • Определити се да ли смо за узгајање ГМО житарица у Србији или не. Ако кажемо „не“, кажемо „не“ и високом приносу у узгајању таквих житарица. Због тога омогућити пољопривредницима субвенције услед неравноправног положаја у односу на европске земље, где је дозвољено узгајање таквих житарица. То има директну импликацију на цену сточарске хране, па и цену меса.
 • Спречити увоз меса животиња храњених ГМО житарицама.
 • На полицама трговинских ланаца јасно означити пободеном заставицом порекло изложеног меса, истаћи нарочито српско јер у њему нема трагова ГМО.
 • У сваком српском селу обезбедити минимум савремене инфраструктуре (интернет, продавницу, дом кутуре, амбуланту, банку или пошту, апотеку) јер су то основни елементи опстанка и живљења.
 • Усагласити законима рок трајања замрзнутог меса са оним из ЕУ и време спречити увоз лошег меса у Србију и његову употребу за прераду.
 • Реформисати јавна предузећа која газдују српским шумама.

Говорници

Људи од каријере, интегритета и знања чине наш тим

Our Staff Team

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla fermentum enim nec velit lobortis, quis imperdiet nulla mollis. Etiam ut libero ipsum.

Join Our Team

Владимир Чичаревић

Дејан Пејовић

Славица Бојковић Ковачевић

Александар Делић

Арис Мовсесијан

У медијима

Неки од чланака о Новој Д2СП у локалним медијима

Vladimir Kovačević osnovao pokret „Da se struka pita“

danas.rs

Линк ка чланку

Kovačević: Pokret „Da se struka pita“ pripremio niz mera da život bude bolji

nova.rs

Линк ка чланку

Da se struka pita: U ime biznisa

vreme.com

Линк ка чланку

Партнери

Electricity Logo
Event Elevate Logo
ThemeFusion Logo
Guardian Logo

Пријавите се на билтен
Нове Д2СП

Оставите вашу имејл адресу и добијате новости везане за странку

Хвала вам на пријављивању!
Дошло је до грешке.