Чланица Председништва Нове Да се струка пита, др Стана Бекчић, питала је данас надлежне зашто домаћи Институт „Торлак“ није произвео довољан број вакцина против грипа за грађане Србије.

Она је у саопштењу навела да су здравствене власти, у неколико наврата, „објављивале преко медија под њиховм контролом“ да ће први пут после 15 година грађани Србије моћи да се вакцинишу домаћом вакцином против сезонског грипа коју је произвео „Торлак“.

Бекчић, која је доктор фармацеутских наука, додала је да је било објављено да је дистрибуција вакцине почела одмах.

– Из медија смо сазнали, нешто касније, да је, у складу са планом Института за јавно здравље „Батут“, у Србију увезено 373.360 доза четвороваленте вакцине против грипа, а да дистрибуција почиње одмах – казала је она.

Казала је да је набавку, по јавним изворима, спровео Републички фонд за здравствено осигурање, док је увозник и дистрибутер једна позната фармцеутска компанија.

– Добри познаваоци прилика тврде да је Институт за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“ произвео свега око 23.000 доза вакцине против грипа за сезону 2022/2023. – навела је она.

Оценила је да то, практично, значи да домаћи произвођач „Торлак“ „није произвео и обезбедио за грађане Србије довољан број доза вакцине против грипа за ову сезону“.

– Разлози за то су што Институт за вирусологију вакцине и серуме „Торлак“ производи тровалентну вакцину против грипа, а не четворовалентну каква је увезена – додала је она.

Навела је да је „значајан недостатак и што су клиничком студијом обухваћени само пацијенти од 18 до 65 година, а не и мала деца, труднице и старији од 65 година“.

– То значи да вакцину против грипа коју је прозвео „Торлак“ не могу коритити грађани трећег доба, који су, иначе, посебно осетљива група – рекла је Бекчић.

Оценила је да постоји „ерозија стручног кадра“ у „Торлаку“.

– Иако постоје техничке могућност за годишњи обим производње вакцине против грипа, нажалост, због вишегодишње ерозије стручног кадра Института „Торлак“, држава неће имати за ову сезону у довољној количини вакцину коју је произвео домаћи произвођач за све заинтересоване – рекла је она.

Интензивно запошљаван СНС кадар

Указала је и на запошљавање „кадрова Српске напредне странке (СНС) у ‘Торлаку’“.

– Крајње одговорно указујемо да је током августа и септембра ове године интензивно запошљаван СНС кадар, управо на производњи вакцине против грипа Института „Торлак“, што је додатно погоршало ситуацију – рекла је она.

Навела је и да „Нова Да се струка пита инсистира да се јасно и недвосмислено саопште поуздани подаци“ који, како је казала, „спадају у групу осетљивих здравствених питања“.

– И даље ћемо својим ангажовањем упућивати на све нелогичности, кориговати државу и указивати на добра решења за добро грађана Србије, који подносе терет лошег и погрешног кадрирања владајуће странке са далекосежним последицама – закључила је др Бекчић.