Председник Нове – Да се струка пита Владимир Ковачевић за Нова.рс каже да руководство Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) занима само утисак који остављају на министра финансија и председника државе, те да никог не занима грађанин.

– Више од годину дана се обраћам јавности о проблемима у здравственом систему Србије и проблемима цена лекова које директно утичу на мотивацију за њихову производњу и доступност грађанима Србије. Као неко ко је основао пре много година фабрику ветеринарских, а затим и хуманих лекова, одговорно тврдим након више од 20 година обитавања у тој области да нам тмурни облаци надолазе по питању цене, а због тога и доступности лекова на позитивној листи РФЗО-а – истиче Ковачевић.

Председник Нове – Да се струка пита каже да је критеријум за формирање цене лекова на овој листи је ретро, те да је концепт рада РФЗО-а такође ретро.

– Никог не занима грађанин Србије, руководство РФЗО-а занима само утисак који остављају на министра финансија и председника државе, а то је да се ствари стављају под тепих докле год оне не буду тако видљиве да се више не могу заобићи. То је већ испробани концепт који изабраним руководећим личностима СНС-а, проблематичних области, пружа континуитет лидерства по принципу „све је у реду и под најбољом контролом, шефе“, а заправо пред провалијом смо. Тако је било са Грчићем и Електропривредом Србије, тако је било са Недимовићем и сточним фондом, који се преполовио под његовим вођством Министарства пољопривреде, тако је и са Лончаром, бившим министром здравља, који је отишао, али његов кадар је и даље ту у РФЗО-у и забио је главу у песак – подвлачи Ковачевић.

Ковачевић напомиње да ће бити несташице лекова, те да су све активне супстанце за производњу лекова поскупеле дупло.

– Више од седам година цена лека није подигнута, већ је само обарана. Гутљај флаширане воде или млека данас кошта скупље од таблете већине лекова са А листе које се продају у апотекама. Па зар и фармацију треба да обријемо до корена као што смо то већ учинили са струјом, месом, млеком? Да тек након недостатка или разорености оног што смо имали последично делујемо – закључује Ковачевић.

Извор: Нова.рс