Поред серије саопштења и изјава у којима смо, са намером, желели да извршимо притисак на надлежне службе Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде да озбиљније схвате важност ефикасног сузбијања афричке свињске куге и тиме спречимо њено ширење, данас сведочимо томе да је дошло до најгорег, а то је заражавање великих фарми, изјавио је Владимир Ковачевић, председник Нове – Да се струка пита (Нова Д2СП).

– Наиме, према информацијама стручних служби странке Нова Д2СП, једна од највећих фарми у Србији, фарма „Петровић салаш“ крај Старе Пазове, у власништву „Делта аграра“, заражена је, са преко 20.000 глава свиња у разним категоријама. Када то упоредимо са до сада укупно еутаназираних 26.000 товљеника, ово представља највећи скок (80 одсто) у заражавању и један од најмасивнијих удара на сточни фонд Србије – тврди Ковачевић.

Ковачевић додаје да је на фарми заражено 1.200 крмача-прасилица (крмача), око 10.000 товљеника и око 9.000 разних категорија свиња које чекају еутаназију.

– Да постоји морална одговорност, министарка пољопривреде Јелена Танасковић би одавно понудила оставку, првенствено због неефикасности у сузбијању ове болести, као и због неозбиљности у схватању последица ове пошасти, па се може догодити да у Србији немамо ниједну једину живу свињу – истиче Ковачевић.

Пошто се то није догодило, каже Ковачевић, инсистирамо данас на одговорности премијерке Ане Брнабић, јер је угрожена једна цела грана пољопривреде.

Ковачевић упозорава да је такође угрожена и исхрана целе нације, јер свињско месо, поред пилећег, представља ценовно најдоступније месо за грађане Србије.

– Због свега изнетог, предлажемо увођење ванредног стања, са строго контролисаним кретањем људи и возила са јасним коридорима у односу на заражена подручја, што је одавно требало урадити – поручује Ковачевић.

Ковачевић наводи да војска и полиција морају изоловати зоне, а нација мора бити упозната са посебним правилима понашања, како бисмо сачували ову угрожену врсту домаће животиње са стратешки важним утицајем на исхрану људи.

– Свакако се ово никако и никад не би догодило да се струка пита у Србији – закључио је Ковачевић.