Застрашујуће је што се, по ко зна који већ, страни инвеститор окористио, уз помоћ власти, о буџет Републике Србије, а потом затворио фабрику за коју је добио новац, саопштио је данас Владимир Ковачевић, председник странке Нова – Да се струка пита (Нова Д2СП).

– У овом случају је то аустријски Gierlinger Holding Gmbh. Добио је од Владе Србије 5,8 милиона евра да запосли 300 радника у Сремској Митровици, у „Митросу“, 2016. године, а јуче је обавестио јавност да фабрику затвара – истиче Ковачевић.

Ковачевић подсећа да се Бранислав Недимовић, тадашњи министар пољопривреде и човек од поверења Владе Србије и СНС-а, јавно хвалио и у висине издизао овог инвеститора.

– Обећавао је, захваљујући Аустријанцима, извоз меса у Европу и за Русију. Наравно, од најављеног се ништа није догодило, сем простих лажи – каже Ковачевић.

Председник Нове Д2СП истиче да се данас у Србији догађа оно што је већ толико пута рекао у јавности да ће се догодити.

– „Мац-мац економска политика“ која новцем намамљује стране инвеститоре да дођу у Србију, баш као и авлијске мачке када их дозивате масном сланином, нема смисла – наводи Ковачевић.

Он напомиње да је једино исправно да се политика субвенција схвати као привремена и као купљено време док се домаћи инвеститори не ангажују, јер они немају резервну државу у коју ће већ са првим пословним невољама побећи.

– Да се овако нешто догодило у аранжману Владе Србије и домаћег инвеститора, сигуран сам да би већ било хапшења и понижавања истих пред камерама РТС-а. Овако, појео вук магарца, а бојим се да је магараца све мање – каже Ковачевић.

Ковачевић додаје да је све очигледније да је појава бежања страних инвеститора из Србије нарастајући поступак, за који ће се Влада Србије и СНС сигурно борити да што мање изађе у јавност.

– Интерес свих грађана Србије је супротан томе. Морамо знати ко је одговоран за ову лошу процену. Ко је испред Владе Србије довео овог инвеститора и ко је лобирао за доделу огромног новца? Ако ово не сазнамо, проневера и бацање новца српских пореских обвезника ће се сигурно и убудуће наставити – закључује Ковачевић.