Процене гувернера Народне банке Србије (НБС) изнете на Одбору Скупштине Србије за финансије, да ће инфлација од новембра месеца имати опадајућу путању, сматрамо неозбиљним.

На инфлаторне факторе директно ће утицати цена енергената, нафте, посебно гаса. Ако томе додамо штету због немара и лошег вођења ЕПС-а, која се процењује на између две и три милијарде долара, због скупог увоза струје и узимања кредита да бисмо то платили, нема говора о опадајућој инфлаторној криви.

Не заборавимо да статистика и финансијска аналитика наступају последично, а они који су јој склони најчешће су теоретичари, без жеље да потцењујем, те као такви не би требало да исказују прогнозе. Јер, што би наш народ рекао, они читају мртва слова на папиру, а ја бих рекао и „фризиране“ бројеве који улепшавају стварност.

Истина није да је међугодишња инфлација у августу 13,8 одсто. Можда је на основу података које потписује Миладин Ковачевић таква.

Тврдимо да су изнети подаци из пера НБС тачни само онолико колико су тачни и подаци који су им достављени.

Инфлација је у замаху, а напоменућу само део намирница који је поскупео преко 70 одсто. Шећер је поскупео са некадашњих 63 динара на 110 динара, што је 75 одсто, јунећи бут са некадашњих 700 на 1.300 динара, што је 86 одсто, јаја са некадашњих 14 динара на 25 динара, што је 79 одсто, а где је дизел гориво, где је огрев итд. Списак је подугачак.

Зато молимо све службенике државе да, зарад озбиљних људи у Србији, са трагом у свом животу и добрим намерама, буду одговорнији према јавно изнетим подацима.

У Новој Д2СП таквих људи има много, а анализе које спроводимо значајно одступају од оних из НБС. Наше прогнозе о инфлаторном брегу су и даље растуће и у наредна три месеца неће опадати, без обзира што ће цене неких производа успорити или чак пасти.

Сва та колебања цена остаће без значајног утицаја да инфлаторна крива почне да опада насупрот проценама НБС.

Жељко Лазић, председник Одбора за економију Нове Д2СП