Одлука Владе Србије, изнета у јавности прошле седмице, као мера за санирање вођења погрешне политике Министарства пољопривреде у сточарству је катастрофална.

Нова министарка пољопривреде очигледно се не сналази у мерама за отклањање последица разарања сточног фонда Србије од стране бившег министра пољопривреде Бранислава Недимовића.

Заиста недостаје милион прсади у Србији. Наша странка је толико пута у јавности то већ истицала.

Након анализе Одбора за пољопривреду Нове Д2СП, истичемо да је ужасно лоша одлука Владе да се укида царина на увоз прасади из иностранства. Тиме се краткорочно подилази потребама тржишта, а заправо трајно уништава домаћа производња и индивидуални произвођачи стоке. То је одлука континуитета лоше аграрне политике.

У јавности је иначе и познато да само компаније блиске власти имају дозволе за увоз прасади. Овом одлуком да се укида досадашња царина од пет одсто и додатно се иде наруку таквим компанијама и увозничком лобију.

Министарка Јелена Танасковић мора да консултује струку, а пошто то није, предлажемо јој да уведе субвенционисање увоза крмача, а не прасади.

Само ослањањем на домаће фарме и српске пољопривреднике имамо прогрес.

Подржавамо убрзавање и правичније додељивање и свих субвенција пољопривредницима.

Са једне стране имамо дигитализацију и стални притисак Владе Србије усмерен ка узимању новца од грађана, привредника и пољопривредника, а са друге стране неефикасност и намерну бирократизацију ка исцрпљивању по питању предвиђених прихода од те исте државе.

Сигуран сам да народ Србије још то дуго неће издржати.

Владимир Ковачевић, председник Нове – Да се струка пита