Царина на увоз прасади у Србији укинута је почетком године. У Министарству пољопривреде тврде да ће то допринети обнављању сточног фонда, а пољопривредници упозоравају да је реч о додатном уништавању положаја српског сељака.

Владимир Ковачевић, председник Нове – Да се струка пита, за емисију „Међу нама“ нa ТВ Нова С, каже да је истина да фали милион прасади у Србији да би се подмириле потребе српског тржишта, али да је начин на који држава покушава то да реши потпуно погрешан.

– Укидање царина на увоз прасади подилази потребама тржишта. Међутим, прави даљу деструкцију и представља континуитет деструкције коју је направила претходна влада сточарском фонду Србије – истакао је Ковачевић.

Ковачевић каже да би права мера за враћање Србије пољопривредном добру требало да буде да се направи субвенционирање увоза крмача као приплодног материјала.

– Након прашења, прасад би била у оборима код наших сточара и на тај начин би се српско сточарство, макар по питању узгоја товљеника, вратило на прави колосек – закључио је Ковачевић.