То што се деценијама дешавало на Косову, задњих година се дешава и на северу Војводине. Ако не обратимо пажњу на економско јачање мађарске националне мањине, имаћемо врло брзо једну нову тему, у којој, у закаснелој фази, нећемо имати пуно маневарског простора, баш као данас поводом Косова.

Истакли бисмо само једну чињеницу, да се нико никада у приватном животу не ослања нити тражи економску и сваку другу помоћ од људи који имају нескривену жељу да нам у једном моменту затраже оно што унапред знамо да им не желимо дати.

Зато је нејасно зашто је то другачије када је држава у питању? Нити зашто смо се ослањали и у јавности истицали „пријатељство“ Француске, а најпре Немачке.

Изузетно је важно да нација разуме да је ситуација у којој се данас налазимо (поводом Косова) директна последица вишедеценијског неразумевања значаја економије као основне базе интегритета једног друштва.

Мађарска заједница на северу Војводине сваким даном све више економски јача, има јасну подршку своје мађарске државе за бољи живот у Србији кроз разне пројекте, а нарочито „Просперитате“. Мало је припадника те заједнице који немају двојно држављанство. Готово четвртина војвођанске земље је већ данас у власништву ове заједнице.

Не треба да замерамо (Виктору) Орбану због фокусираних интереса ка јачању Мађара на северу Војводине, већ нашем руководству да то не препознаје нити ишта тим поводом предузима.

Да парадокс буде већи, чак их и Србија додатно, кроз разне програме, такође новчано помаже.

У стварном животу, а нарочито у политици, док се двоје свађају, трећи користи.

Руководство Нове Д2СП има људске ресурсе да ову појаву разуме, сагледа је са реалне стране и интензивном економском политиком спречи да потенцијална опасност сутра не изникне у нови проблем сличан косовском.

Владимир Ковачевић, председник Нове – Да се струка пита (Нова Д2СП)