Градски одбор Нове – Да се струка пита у Новом Саду честита 1. фебруар – Дан Новог Сада свим становницима нашег града, као и свима онима који наш град воле.

Године 1748. царица Марија Терезија потписала је „Повељу слободног краљевског града“. Нови Сад је стекао право на заставу, грб, право да се донесе градски Статут и да се убира порез. Стечено је такође и право на самоуправу кроз Магистрат сачињен од дванаесторице домаћих грађана. Тада је наш град добио и ново име на четири језика: Újvidék на мађарском, Neusatz на немачком, Neoplanta на латинском и Нови Сад на српском језику. Од тог времена у Новом Саду постоји суд, град је добио и читав низ економских повластица.

Пуно је тога што треба да поправимо да би Нови Сад био оно што заиста треба да буде, а то је урбани центар овог дела Европе. Од 1748. године наш град је био пример једнакости, мултикултуралности, просперитета и слободе. Последњих деценија, руковођен рђавом политиком, почео је да губи своје основне обрисе. Зато је наша обавеза да Нови Сад поново подигнемо на здраве економске и друштвене ноге.

Желимо да наредни рођендан дочекаш срећнији и уређенији! Срећан ти рођендан, најлепши граде!

Градски одбор Нове – Да се струка пита Нови Сад