Чести су текстови у јавности по питању проблема недовољног броја лекара и специјализаната који нас лече због миграција ка земљама ЕУ, а најчешће Немачкој. Такав је и јучерашњи, који износи државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек.

Најефикаснији начин да се реши овај проблем је да се прво промени логика упошљавања лекара за места на којима су некомпетентни и за која се нису образовали.

Због тога их треба ослободити свих руководећих послова у свим домовима здравља, болницама, клиничким центрима и Министарству здравља јер су то правно-економски и административни послови и да их замолимо да раде оно за шта су се образовали, а то је да лече људе.

Држава Србија је најскупље образовање у свакој земљи света, а то је медицинско, учинила бесплатним. Цена оваквог факултетског образовања у западним земљама, које траје од 6-10 година, није испод 150 хиљада долара за функционалног лекара, а онда га погрешним приступом истргнете из онога за шта се образовао и поставите га на административне послове. Тако губимо изврсне лекаре и добијамо лоше, некомпетентне руководиоце.

Ниједан лекар не разуме набавке, тендерске процедуре, инвестициона улагања нити менаџмент који се учи на другим факултетима. Зашто га онда постављамо на место директора?

Већина њих је чак бежећи од математике уписала медицину. А за рационалност и ефикасност у руковођењу је најважнији баш рачун.

Зато нам је здравствени систем прескуп, „пасе“ и застарео и треба да га реформишемо.

Процена Нове Д2СП је да бисмо, уколико спроведемо наведену идеју да директоре вратимо својој професији, сигурно преполовили дефицит лекара који су нам сместа потребни за лечење становништва.

Овакав преокрет државу не би ништа коштао, а добила би пуно.

Владимир Ковачевић, председник странке Нова – Да се струка пита