Нова министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде заиста покушава да поправи брљотине свог претходника, Бранислава Недимовића, али, за сада, не проналази начин, саопштио је данас Владимир Ковачевић, председник Нове – Да се струка пита (Нова Д2СП).

– Недостатак меса присутан је ових недеља и у Европи. Данас је цена увозне прасади тежине 25 килограма 120 евра по комаду, а била је до пре 90 дана 40 евра по комаду. Цена товљеника, у класи 100 килограма, је 200 евра. Сточарима који се одлуче на дотовљавање прасади за тај посао остаје 80 евра, што није довољно ни за потребну храну животиња. Додељена субвенција за увоз те прасади је промашена, јер није довољна да покрије разлику од некадашње до садашње тржишне цене прасади – наводи Ковачевић.

Ковачевић истиче да су мере и субвенције Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде сточарима, као што то углавном и бива, закаснеле, неучинковите и, из угла буџета, бачене паре јер не померају ствари набоље.

Председник Нове Д2СП додај да би права мера била потпуно субвенционисање увоза назимица (крмача).

– Због разочарења и закаснеле реакције државе, сточари су због претрпљених губитака поклали домаћи потенцијал (крмаче) и у великом броју одустали од жеље да се овим послом у будућности баве. Тако да је данас једино решење да сточарство прогласимо стратешком граном и масивним подстицајима, чак и дугорочним преплаћивањем, наведемо сточаре да се врате оном што су трајно напустили – истиче Ковачевић.

– Као држава морамо да научимо, што до сада нисмо, да не спавамо када се велики поремећаји на тржишту догађају, да муњевито, а не споро, реагујемо, јер кад се промаши тајминг, по правилу се за поправке дају неколико пута већа средства него што су заиста била потребна – закључио је Ковачевић.