Већ смо у много наврата износили предлоге за економски напредак Србије, рекли смо да је економски патриотизам прва станица ка економском интегритету који као народ још никад нисмо освојили, рекао је Владимир Ковачевић, председник Нове – Да се струка пита (Нова Д2СП).

С обзиром на међународни значај 1. маја, Ковачевић истиче да је „права прилика да као странка истакнемо предлог који смо дуже технички разрађивали, а то је програм 13. и 14. плате“.

– Сваки послодавац, који је током претходних 12 месеци исплатио уредно својим радницима плату и уредно платио порезе и доприносе на плате својих радника држави, стиче право исплате радницима 13. плате пред годишњи одмор и 14. плате пред Божић, без плаћања пореза и доприноса – предложио је Ковачевић.

Ковачевић објашњава да држава на тај начин не би била нимало оштећена јер је узела од послодаваца и радника оно што је хтела на предходно 12 исплаћених плата, а послодавци би коначно дошли у прилику да покажу својим радницима да су на истој страни наспрам државе.

Додаје да би овакав програм први пут извршио притисак на државу да следи иницијативу послодаваца.

Ковачевић наглашава да се Нова Д2СП такође залаже да се у јавности плата исказује као бруто, а не, као досад, по нето основици.

– На тај начин би сви радници уочили да заправо зарађују 60 одсто више средстава од оних што носе кући, па би, коначно, почели да постављају питања својој држави шта ради са 60 одсто средстава који су они зарадили, послодавци исплатили и на шта су утрошени – истиче Ковачевић.

– Време је за промене, ми их заговарамо својим искуством зарад користи свих и надамо се да ћемо бити у прилици да их спроводимо већ после првих наредних избора – закључио је председник Нове Д2СП.