Овом приликом позивамо све младе људе да нам се придруже у борби за боље и безбедније друштво за све нас. У овој борби, активно учешће у кампањама против насиља је од велике важности, као и едукација вршњака и пружање подршке свима којима је то потребно, изјавила је Анђела Тодоровић, председница Форума младих Нове – Да се струка пита, поводом трагедије у Основној школи „Владислав Рибникар“ у Београду.

Тодоровић је истакла да Нова Д2СП верује да су млади људи кључна снага у стварању боље будућности за све нас, и зато желимо да им пружимо прилику да се активно укључе у ову борбу.

– Само заједничким снагама, уз међусобну подршку и солидарност, можемо изградити друштво у коме ће свако од нас моћи да живи без страха и са пуним достојанством – казала је Тодоровић.

Председница Форума младих Нове Д2СП напомиње да поред активне кампање против насиља и едукације младих људи о опасностима поседовања оружја, постоје и друге методе које се могу применити у циљу спречавања насиља код младих и смањења броја случајева поседовања оружја.

– Једна од таквих метода је успостављање ефикасног система контроле и регулације оружја. То укључује строгу контролу продаје и набавке оружја, као и пооштравање законских прописа у вези са поседовањем оружја. Такође, важно је спроводити редовне контроле над лицима која поседују оружје, како би се спречила неовлашћена употреба. Друга метода је јачање институција које су задужене за сузбијање криминала и насиља. То подразумева успостављање ефикасног система полиције, судства и затворског система, као и интензивирање сарадње између ових институција и других друштвених организација које се баве превенцијом насиља – истакла је Тодоровић.

Тодоровић додаје да је такође важно подстицати младе људе на активно укључивање у друштвене активности и подржавати различите пројекте који промовишу толеранцију, међусобно поштовање и ненасилно решавање конфликата.

– На тај начин, млади људи ће бити мотивисани да се ангажују у позитивном друштвеном деловању, уместо да своје фрустрације и бес изражавају кроз насиље – објаснила је Тодоровић.

Укупно гледано, истиче Тодоровић, спречавање насиља и смањење броја случајева поседовања оружја код младих захтева интегрисани приступ који укључује едукацију, ефикасне институције, контролу и регулацију, као и подршку младим људима у активном укључивању у друштвене активности.

– Стога вас позивамо да нам се придружите у овој важној борби, и да заједно радимо на стварању бољег света за све нас – закључила је Тодоровић.