Трагедија која се догодила у Основној школи „Владислав Рибникар“ дубоко је потресла друштво и грађане, оставивши нас све у неверици, изјавио је Милан Станић, председник Градског одбора Београд Нове – Да се струка пита (Нова Д2СП).

– Имајући у виду колико је овај безуман чин променио читав поглед на нашу свакодневицу и трауме које су остављене код свих, а пре свега код ђака ове школе, предлажем да се на месту Основне школе „Владислав Рибникар“ изгради меморијални центар који ће бити симбол сећања на монструозан злочин. Такође, предлажем да се нова, савремена школа изгради на другој локацији у оквиру територије Врачара – рекао је Станић.

Станић истиче да меморијални центар који предлажемо на месту садашње школе „Владислав Рибникар“ има за циљ да буде не само место сећања на монструозан злочин који се догодио, већ и центар који ће промовисати културу мира, толеранције и солидарности међу људима.

– У оквиру центра треба да се организују разни едукативни програми, семинари и радионице за младе, као и за ширу јавност, са циљем да се подигне свест о важности поштовања људских права, мултикултурализма и интеркултуралног дијалога. Такође, наш предлог је и да у оквиру центра буде организована трајна изложба посвећена жртвама овог злочина, са циљем да се ода почаст њиховој жртви, али и да се скрене пажња на опасност од насиља и дискриминације у друштву – истиче Станић.

Председник Градског одбора Нове Д2СП верује да ће овај меморијални центар имати значајан утицај на заједницу и допринети стварању бољег друштва у коме ће људи живети у миру и хармонији.

– Уз изградњу меморијалног центра на месту школе „Владислав Рибникар“, желимо да ово место постане симбол сећања на наше изгубљене, али и прекретница у начину размишљања о сигурности наших школа – закључио је Станић.