За неуређеност у пољопривредној производњи и аграрној политици Србије искључиви кривци су незнање и неискуство у лику и делу људи које је изабрала ова власт, изјавио је данас Владимир Ковачевић, председник странке Нова – Да се струка пита (Нова Д2СП).

– Министарка пољопривреде Јелена Танасковић није показала вештину поправљања ерозије у пољопривреди коју је направио њен предходник Бранислав Недимовић. Тврдња председника државе Александра Вучића да се никада више није издвајало за субвенције и разна давања сточарима је демагошка. Колико год да је издвајање, недовољно је – наглашава Ковачевић.

Због тога, додаје Ковачевић, поређење нивоа улагања у пољопривреду некад и сада не прави никакву корист.

– Младих људи у сточарству Србије одавно нема, па због тога не треба чак ни пуно памети за закључак да је одавно требало масивним улагањима и субвенцијама повећати атрактивност ове изузетно важне гране пољопривреде за живот свих грађана Србије – наглашава Ковачевић.

Ковачевић истиче да се Нова Д2СП залаже да се прво уреди област коју покрива Министарство трговине, а односи се на велике маркете који послују у Србији.

– Минимум 50 одсто српских производа на полицама у српским маркетима пружа шансу за сточаре, јер би тиме потреба за увозним млеком и сиревима била ограничена, а домаћа производња би тиме добила загарантован простор који до сада није имала у својој држави. Тек након тога, масивним финансијским потпорама, вреди улагати у српско сточарство – тврди Ковачевић.

Ковачевић каже да чак и да претерамо у томе, није никаква штета, јер је више од две деценије сточарство Србије у статусу дерогације и смањивања броја животиња.

– Стварање атрактивности у овој важној грани производње мора бити национални пројекат који коначно морамо отпочети – закључио је председник Нове Д2СП.