Власт у Србији јако је мало или готово ништа улагала у домаћу аутохтону индустрију, па зато сумњам у велику корист за домаће компаније од будуће манифестације EXPO 2027, изјавио је данас Владимир Ковачевић, председник Нове – Да се струка пита (Нова Д2СП).

– Још увек није касно да стратегију са увозне променимо на извозну и достигнемо макар неки статус да би EXPO 2027 за српске привреднике имао значајну вредност – предлаже Ковачевић.

Ковачевић напомиње, након неколико пута већ изнесеног у јавности, да је „српска привреда у економском канцеру јер је дубоко зависна од увоза“.

– Више од 50 одсто прихода у буџет пристиже од наплате акциза и ПДВ-а на граници, што је катастрофално. Зато смо жртва и по питању увоза инфлације јер је превелика зависност српског друштва од туђих роба чије цене непрестално расту – наводи Ковачевић.

Председник Нове Д2СП истиче да је „јако важна следљивост у економској стратегији сваке озбиљне земље“.

– Прво се граде домаће фабрике које ће изазвати тражњу за квалитетним производима на сопственом тржишту, а тек онда, након потврде квалитета, треба тражити шансу у извозу какве нуде експортне манифестације. Све другачије је наопако и производ је неускуства надлежних министара за индустријску производњу и националну економску политику – закључује Ковачевић.