Наравно да су тачни наводи које смо изнели у вези лошег управљања Републичким фондом за здравствено осигурање (РФЗО), и због тога, последично, имамо несташицу лекова. Инсистирамо у јавности на одговорности директорке РФЗО-а Сање Радојевић Шкодрић. Тражимо њену смену – поновио је данас Владимир Ковачевић, председник Нове – Да се струка пита (Нова Д2СП), због сада већ отворене полемике у медијима између њега и РФЗО-а.

– Листа лекова РФЗО-а треба да омогући бенефицирану некомерцијалну цену лека да би он био доступан свим социјалним групама грађана Србије, јер смо се као друштво определили да имамо капиталистичко уређење са јаком социјалном нотом – рекао је Ковачевић.

Ковачевић истиче да РФЗО обмањује јавност и све грађане Србије када каже да због повремене несташице одређених лекова са листе РФЗО постоје заменски лекови.

– Заменски лекови се плаћају по пуној цени која је неколико пута виша од РФЗО цене за тај исти лек. Због тога су грађани оштећени, јер су онемогућени, неодговорношћу и некомпетентношћу руководства РФЗО-а, да уживају у привилегији која је законски уређена – казао је Ковачевић.

Ковачевић додаје да повећање цена, које помиње РФЗО, није за постојеће лекове на листи РФЗО-а, већ за нове молекуле (читај: корист за „Галенику“, од када је постала приватна фирма).

– Напослетку, аргументовану одбрану на образложене захтеве, које смо изнели у медијима уз захтев за смену директорке РФЗО, озбиљно ћемо схватити тек када одговори челника РФЗО-а буду потписани именом и презименом, баш онако како су и наше оптужбе потписане именом председника странке Нова – Да се струка пита Владимира Ковачевића – истиче Ковачевић.

Он наводи да је квалитет нашег живота одређен брзим и ефикасним лечењем и леком који је доступан по приступачним ценама.

– Борба за ову врсту повређеног права представља основу политичког деловања странке Нова Д2СП, на којој ћемо истрајати до њеног пуног испуњења – закључио је Ковачевић.