Колико је раштимована Влада Србије и колико је без аутентичног вође говори чињеница о непредузетим мерама укључивања војске и полиције као редовне мере свуда у свету ради раздвајања кретања људи и роба потенцијално ризичног простора од зараженог подручја афричком свињском кугом, изјавио је Владимир Ковачевић, председник Нове – Да се струка пита (Нова Д2СП).

– Несхватљива је чињеница да струка под плаштом СНС-а, која је запослена њиховом иницијативом у органе управљања државом, нема куражи да каже оно што зна и што се мора урадити и да је страх од конфронтације надгорњава сукоб са политичким и стручним незналицама – рекао је Ковачевић.

Ковачевић истиче да су безбедност и здравље људи и животиња свуда у свету синергија.

– Када се она наруши, у свакој земљи света се проглашава ванредним стањем и популација се уводи у узбуњени статус ради мобилисања свих расположивих ресурса зарад ефикасне борбе против болести, у овом случају фаталне свињске болести – навео је Ковачевић.

Према његовим речима, колико је озбиљна ситуација треба да судимо о предвиђеним мерама након уочене болести.

– Прва мера после уништења запата је шест месеци без узгоја, под условом да не буде нигде у пречнику од три километра ново жариште, а ако буде, продужава се, и то може да траје до три године. У пречнику до три километра је заражена зона, а у пречнику до 10 километара од жаришта је угрожена зона, а тренутно има преко 110 жаришта на територији Републике Србије – објашњава Ковачевић.

Председник Нове Д2СП наглашава да ово саопштење треба схватити као апел за узбуну и предузимање да се не би ствари искомпликовале и истргле контроли, које премијер Србије сместа мора да спроведе.

Додаје да је строга контрола кретања људи и животиња између угроженог и зараженог подручја императив који се мора успоставити, иначе последице могу бити толико фаталне да на подручју Србије, а и региона, немамо више ниједну једину живу свињу.

– Због контаминиране земље и дезинфикационих мера које се морају детаљно спровести у периоду од минимум шест месеци, свињарска производња у тим подручјима неће постојати. Од данас можемо да живимо једино у нади да ова фатална свињарска болест неће захватити целу Србију – закључио је Ковачевић.