Политика странке Нова – Да се струка пита, чији сам председник, је да пружа решења за бољи живот свих грађана Србије. Нарочито је то важно када је један део тих грађана, попут сточара, егзистенцијално угрожен услед заражавања свиња свињском кугом, па се процесом еутаназије остављају мини-фарме без иједне животиње, изјавио је данас Владимир Ковачевић, председник Нове Д2СП.

– Због тога предлажемо премијеру државе Ани Брнабић и ресорном министру пољопривреде Јелени Танасковић хитно усвајање мера којима би се бесплатно доделила јунад за тов газдинствима и мини-фармама погођеним кугом, како би фармере и сељаке задржали на селу и смањили негативан утицај фаталне свињске болести на живот на селу – предложио је Ковачевић.

Ковачевић напомиње да се интензивни пораст заражавања газдинстава свињском кугом у Србији дешава од априла.

Додаје да је у јуну инфицирано 27 места, у јулу 52 места, а само за последњих 15 дана 25 нових фарми и газдинства.

– Финансијска обештећења фармерима предвиђена законом не представљају квалитетну и адекватну меру за овакав статус сточарства и број животиња какав је данас у Србији, а био је преполовљен и пре настанка свињске куге. Држава би доделом бесплатних стеоних јуница још више помогла брзом превазилажењу проблема, али је упитна доступност оваквих говеда – рекао је Ковачевић.

Ковачевић истиче да би се реализацијом ове предложене мере за сточаре превазишао и вишак сточне хране који су домаћини предвидели и припремили за тов до прве класе свиња, која се достиже са 100 килограма, а услед болести се није остварио.

– Овакве и све друге мере и предлоге можете чути само од стручних и остварених људи који предводе странку Нова – Да се струка пита – закључио је Ковачевић.