Промет и камионски транспорт товљеника у Мачви ових дана се обавља само ноћу, да би се избегла контрола полиције, а држава и даље не спроводи адекватно све мере за ефикасно сузбијање афричке куге свиња, изјавио је данас Владимир Ковачевић, председник Нове – Да се струка пита (Нова Д2СП).

– Разлог због чега се оваква трговина и даље обавља, а транспорт камионима само ноћу, потпуно је неповерење сточара широм Србије, а нарочито у Мачви, у жељу и способност државе да исплати адекватно новчано обештећење за штету услед угинућа и еутаназије свиња – рекао је Ковачевић.

Ковачевић напомиње да је, поред дивљих свиња, људски фактор један од најважнијих разлога за наставак ширења свињске куге.

– Највећи кривци су одговорна лица државе која и даље неозбиљно схватају ову фаталну болест свиња. За то највећу одговорност има министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић. Крива је и због тога што није успостављено поверење да се сточари могу ослонити на своју државу као заштитника и пријатеља у невољи – наводи Ковачевић.

Председник Нове Д2СП упозорава да је сасвим сигурно, због серија аномалија у односима државе и сточара, да свежег домаћег свињског меса до краја године неће бити.

– Због тога, као странка, тражимо хитну смену надлежне министарке пољопривреде Јелене Танасковић, а од премијерке Ане Брнабић хитну реакцију на све пропусте њеног упосленика и санирање свих штета које се свакодневно настављају у овој области – истиче Ковачевић.

Он додаје да се све ово догађа, јер се у Србији одавно струка не пита.