Министар здравља никако не сме никада више да буде лекар јер та функција захтева сасвим дугачије вештине од оних којима се уче лекари на Медицинском факултету. Доказ томе је и министровање Данице Грујичић, изјавио је данас Владимир Ковачевић, председник Нове – Да се струка пита (Нова Д2СП).

Ковачевић истиче да је са постављањем Данице Грујичић на место министра здравља, Србија изгубила изузетног лекара, а добила изузетно лошег министра здравља.

Додаје да је доказа у прилог томе много, а било их је и раније када смо, по стереотипу, за министре здравља постављали лекаре.

– Најсвежије несналажење је и доношење Правилника којим се суспендује могућност обављања клиничких испитивања лекова фазе 1 (1а, 1б) са свих здравствених установа и компанија које су претходно стекле услове за обављање ових активности на само здравствене установе у јавној својини. Тиме се огрешила о сноп других закона које она не познаје, што је чини потпуно некомпетентном – наводи Ковачевић.

Ковачевић је упитао министарку да ли разуме да смо се као држава определили да живимо и радимо у капиталистичком друштвеном уређењу са израженом социјалном нотом.

– Да ли разумете да је основни репрезент капитализма капитал? Да ли разумете да се у капитализму не раздвајају компаније нити установе по пореклу капитала? И због тога се питам одакле вам право да суспендујете право на профит приватним болницама и установама за обављње ове врсте делатности – рекао је Ковачевић.

Ковачевић подсећа да су се због ове грубе грешке надлежног министра здравља, 21. августа 2023. године, премијерки Србије Ани Брнабић обратиле многе асоцијације и удружења (NALED,  AmCham, INOVIA, КЛИНИС и друге), које истичу негативан ефекат ове уредбе на даљи развој ове области и погоршавање пословних активности зарад непостојећег интереса на другој страни.

Председник Нове Д2СП истиче да је здравствени систем у Србији, његово функционисање, велики финансијски терет за све грађане Србије и њене пореске обвезнике који такав тром систем финансирају.

– Уместо да поправљамо амбијанталне услове, либерализујемо их и омогућујемо велику профитабилност свих компанија и установа које послују под патронатом Министарства здравља, супротно томе, катастрофалним уредбама, правимо корак уназад и тиме отежавамо пословне активности и тиме приливе у буџет Србије из којих се финансира и само Министарство здравља – поручио је Ковачевић.

Ковачевић наводи да су се стручне службе странке Нова – Да се струка пита определиле за хитну реакцију и да овим саопштењем дају подршку оштећеним компанијама и здравственим установама да се спречи спровођење и суспендује ова накарадна уредба.

Ковачевић истиче да се у Србији одавно не поштује струка, која није везана само за формално образовање, већ и за искуство.

– Као странку, ова околност нас охрабрује за наставак политичке активности која ће то изменити и резултирати масивним реформама здравственог система Србије, који је и једна од најважнијих тачака програма странке Нова – Да се струка пита – закључио је Ковачевић.