Разговори са земљама југоисточне Азије и потписивање споразума који је у име Србије прихватио министар спољних послова Ивица Дачић могу остати „мртво слово на папиру“ због неозбиљности државе Србије и њеног руководства, изјавио је Владимир Ковачевић, председник Нове – Да се струка пита (Нова Д2СП).

Ковачевић, који се тренутно налази у Вијетнаму и Камбоџи, наглашава да Србија аматерски улази на огромно тржиште Индокине и, уместо плана и стратегије, није способна ни да успостави мрежу дипломатских представништава и да задужи људе који би у наше име комуницирали са државама домаћинима.

– Постоји огромно неискоришћено тржиште и само један амбасадор на пола милијарде људи у овом значајном делу света. Ако то упоредимо са тиме да имамо огромно дипломатско особље на 450 милиона становника Европске уније, а покушавамо да освајамо и друга тржишта, мени то изгледа дилетантски. Последњи је тренутак да власт у Србији разуме да је могуће пословати у целом свету и да ми имамо шта да понудимо. Међутим, мора се показати памет, мудрост и искуство, а не жеља са јефтиним поенима без садржине – рекао је Ковачевић.

Председник Нове Д2СП такође истиче да постоји „глад“ за знањем и робом у овом делу света, а да ми можемо да се позиционирамо знањем и квалитетом својих услуга.

– Оно што недостаје јесте стратегија државе Србије, која и према Западу и према Истоку има политику наводних добрих односа, док свакодневни живот, а посебно пословни свет, константно има проблеме и не постоји видљив механизам да држава стане иза њих. Наше искуство које поседујемо и деценије рада и на тржиштима Европе, али и Азије, биће добар основ у некој будућој власти где Нова – Да се струка пита планира да поднесе највећи терет када је у питању српска економија и привреда – закључио је Ковачевић.