Заједничка изјава Владимира Ковачевића, председника Нове – Да се струка пита (Нова Д2СП), и Ђорђа Жујовића, председника Либерала и демократа (ЛИБДЕМ):

Пружамо подршку намери да се одрже избори као резултат изласка из ћорсокака у којем се Србија налази, али апелујемо да то буде договор свих политичких актера, а не само власти и парламентарне опозиције.

Сматрамо да место за столом, када се буде одлучивало о одржавању било којих избора, морају да имају разноврсни политички субјекти и да се уважи глас читавог друштва, а верујемо да тако мисли и остатак опозиције.

Криза у којој се налази Србија евидентна је и не може се говорити само о политичкој кризи, већ, такође, о економско-социјалној кризи, која представља и већу опасност по друштво.

Оно што недостаје у целом процесу, када се говори о изборима, јесте јасна политика и програм, јер после одласка Српске напредне странке са власти остају проблеми, а ти проблеми ће подједнако погодити и оне који буду на наредним изборима гласали и за власт и за било коју од опозиционих опција које ће на њих изаћи.

У наредном периоду, мора се изаћи са прецизним мерама и пословима које морамо урадити по одласку СНС-а са власти. То подразумева економски одржив програм који носи са собом побољшани животни стандард просветних радника, здравственог сектора, пољопривредника, промену изборног законодавства у корист враћања грађана у политичке токове, а не њиховим бежањем од истих, нову регионалну политику и реалан однос са суседима уз узајамно поштовање, јасну спољну политику засновану искључиво на интересима, лишену демагогије и застарелих погледа на нову стварност, враћање у политику знања, стратегије и искуства.

На овај начин хоћемо да у пракси видимо шта су програми и циљеви, али и чији животни трагови упућују на то да зацртане идеје у политици могу остварити.

Наши планови биће представљени у наредних 15 дана и очекујемо да колеге из опозиције такође подрже предложена решења, као и да кандидују своја.