Нова – Да се струка пита (Нова Д2СП), Либерали и демократе (ЛИБДЕМ), Грађански демократски форум (ГДФ) и политичка организација ГЛАС данас су представили заједничку листу за предстојеће, децембарске изборе.

Иза листе, својом подршком, стала су позната имена грађанске Србије:

– Филип Давид, писац

– Душан Теодоровић, академик

– Велимир Радмиловић, академик

– Миливој Бешлин, историчар

– Жарко Кораћ, професор

– Јован Комшић, професор

– Тања Петовар, адвокатица

– Сеад Спаховић, адвокат

– Раде Терзић, адвокат

– Слободан Ружић, адвокат

– Динко Грухоњић, професор

– Раде Радовановић, новинар

– Наташа Мићић, бивша председница Народне скупштине

– Томислав Марковић, колумниста и писац

– Џевад Прекази, фудбалер

– Милојко Пантић, новинар

– Оливера Јежина, глумица

– Ненад Прокић, драматург

– Светислав Басара, писац

– Мијат Лакићевић, економски новинар

– Александар Краус, председник Савеза антифашиста Србије

– Бошко Јакшић, новинар

Ковачевић: Економски патриотизам

Владимир Ковачевић, председник Нове – Да се струка пита, рекао је на конференцији за медије да ће листа иза које ће стати звати „Србија на Западу – Да се струка пита“ „Србија на Западу – Зоран Вулетић, Немања Милошевић, Да се струка пита – Владимир Ковачевић“.

– У Србији смо готово све пробали, да пречицом дођемо до образовања, да пречицом дођемо до новца, само се пречицом не може доћи до искуства. Ми предлажемо да подржимо и баштинимо искуство, јер нам само искуство може помоћи да живимо боље. Од нас можете очекивати економски програм који гарантује економски интегритет Србије, а прва страница ка њеном остварењу је економски патриотизам. Економски патриотизам није то што око педесет одсто прихода у буџет долази од наплате царина и ПДВ-а наплаћених на граници. Зависимо од туђих роба. Економски смо оболело друштво и ми то морамо да променимо. Наше потребе за робама у свакодневном животу морамо да остварујемо сопственом производњом – рекао је Ковачевић.

Ковачевић наглашава да ће лист кроз кампању покушати да увери грађанке и грађане „да смо ми људи који ће вас одвести ка Европи и свету, да смо ми ти људи који ће спровести процес повратка вере у институције“.

– Представићемо и сет мера за ефикасније елиминисање криминала и корупције. Због криминала и корупције перспектива младих се сводила на исељења и миграције ка западу. Фокус нашег представљања током предстојеће кампање биће реформа здравственог система Србије са циљем да се што ефикасније и јевтиније лечимо. Пред нама као државом стоји много изазова, велика презадуженост, превисоке цене живежних намирница и инфлаторни ток који се не може претицати дизањем плата унедоглед. Није важно колика је плата (у еврима) већ шта се може за ту плату може купити заправо. А свакодневно смо сведоци да је то све мање – истакао је Ковачевић.

Председник Нове Д2СП је уверен да су иза њега колеге које су га подржале „да направимо нешто сасвим ново“.

Милошевић: Преко нормализације односа у региону до ЕУ

Појашњавајући име листе (Србија на Западу) председник организације ГЛАС Немања Милошевић рекао је да то не подразумева само пут ка Европској унији.

– Ми желимо да уђемо у ЕУ, да будемо део и то је наш циљ. Тај пут је трновит и тежак. МИ желимо да испуњавамо критеријуме и они ће нас довести у друштво цивилизованих држава, са европским вредностима и са вредностима које су потребне овом друштву, а то су норме које ће ово друштво изградити у правци изградње институција система – рекао је Милошевић.

Милошевић је нагласио да српско друштво треба да направи „болне резове“ и да листа „Србија на Западу – Да се струка пита“ мора да уверимо ово друштво шта су „праве ствари“.

Коментаришући слоган владајуће странке, Милошевић је рекао да је Србија стала давно, 12. марта 2003. године.

– Морамо да нешто озбиљно променимо, а то подразумева пуну нормализацију односа са Косовом (прихватање „Европског плана“ не само као безбедносног оквира). Све земље истичног блока најпре су ушле у НАТО, а потом у ЕУ. Ми се вртимо у круг и не знамо да ли бисмо на Исток или на Запад, и зато – Србија на Западу. ЕУ је наш циљ, а то води преко нормализације односа у региону, без мешања у унутрашње односе било које друге државе у региону. То је наша политика – рекао је Милошевић.

Жујовић: Ово је питање опстанка овог друштва

Ђорђо Жујовић (ЛИБДЕМ) је на почетку истакао да је формирање ове коалиције заправо прво окупљање грађанских снага у Србији.

– Нама као да су забранили да постојимо и једино што је до сада фалило за ове изборе – то је листа коју данас представљамо. На нама је терет, прво да опстанемо, изађемо на ове изборе и достојанствено се представимо. Не зависимо ни од кога, никоме нисмо дужни и никоме ништа нисмо обећали. Ово је питање опстанка овог друштва – рекао је Жујовић.

Вулетић: Евроатланске интеграције једина јасна алтернатива политици Србије од 2003. године

Председник Грађанског демократског форума Зоран Вулетић рекао је да је слоган „Србија на Западу – Да се струка пита“ прилично јасан.

Вулетић је истакао да је систем заказао, и да се то може решити управо евроатланским интеграцијама, јер се на Западу налази систем и да се управо тамо струка пита. Евроатланске интеграције су, тврди Вулетић, једина јасна алтернатива политици Србије од 2003. године, и да је од тада само нуђена „замагљена перспектива до које се не може доћи“.

Он је подсетио на протесте грађана и изразио наду да су они у коалицији „прочитали“ жеље тих људи. Вулетић је сагласан са свим захтевима протеста, додајући да је „оно што је фалило ми ћемо кроз нашу листу и кампању да понудимо грађанима“.

– Док не будмо добили политичаре који имају доста храбрости да се суоче са Србијом из деведесетих година, до тада ћемо имати појавне облике наказне политике која нас је тамо довела и онда смо (2023) добили да се Војислав Шешељ и званично враћа на политички сцену кроз коалиције, за сада на локалу. Међутим, само је један корак да се он врати и у Владу Србије. Ми то морамо да спречимо – рекао је Вулетић и додао да је немогуће да о најважнијем српском проблему расправља неколико пута ЕУ, једино се политичара у Србији не тичу ти проблеми о којима Европа и свет расправљају.

Басара: Политичка воља да се истражи пуч од 12. марта 2003. довољан разлог за подршку

Писац Светислав Басара се кратко обратио присутнима и рекао да је довољан разлог за његову подршку овој коалицији „политичка воља да се истражи пуч од 12. марта 2003. године“.

Пантић: Прилика да на политичку сцену крочи Србија нормалних, цивилизованих људи

Након Басаре, новинар Милојко Пантић се кратко обратио и истакао да су предсојећи избор унапред изгубљена утакмица, али да ће подржати листу „Србија на Западу – Да се струка пита“ јер је то „прилика да на политичку сцену крочи Србија нормалних, цивилизованих људи“.

Фото: БЕТА/Милан Илић