Prosto je neverovatno da se u trećoj deceniji 21. veka u Srbiji susrećemo sa fatalnim ishodima velikog kašlja (pertussis-a), umesto da prevenciju infekcije vršimo vakcinacijom koja je obavezna. Upravo je vakcinacija jedna od najznačajnijih dostignuća moderne civilizacije, izjavila je Stana Bekčić, doktor farmaceutskih nauka i članica Predsedništva Nove – Da se struka pita (Nova D2SP).

– Međutim, ono o čemu se ćuti jeste činjenica da građani Srbije de fakto ostaju bez nacionalnog proizvođača vakcina – Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“, koji treba da je stožer u očuvanju nacionalnog zdravlja – rekla je dr Bekčić.

Takođe, dodaje dr Bekčić, nepoznato je da Institut „Torlak“ više ne proizvodi vakcinu za veliki kašalj, a upravo se sprema i rušenje zgrade za proizvodnju toksina tetanusa, koji se koristi u proizvodnji tetanus vakcine, a sve zbog izgradnje BIO4 kampusa.

Dr Bekčić ističe da problemi u proizvodnji BCG vakcine su takvi da se najčešće uvozi bugarska BCG vakcina, a vakcinu protiv gripa je trovalentna vakcina, nije za mlađe od 18 godina, ni za starije od 65 godina, a ni za trudnice.

– Zbog toga Nova – Da se struka pita poručuje da izgradnja BIO4 kampusa nije unapređenje proizvodnje Instituta „Torlak“, već njegovo nestajanje.

Dr Bekčić poručuje da je razvoj novih vakcina dugotrajan proces u koji je bilo potrebno ući paralelno sa unapređenjem postojećih i uvođenjem novih tehnologija i proizvoda.

– Zbog svega ovoga, Nova D2SP smatra da sve učesnike u uništenju strateški značajne ustanove treba pozvati na sve vrste odgovornosti i to hitno – zaključila je dr Bekčić.