Kao predsednik opozicione partije Nova – Da se struka pita, u vezi posete predsednika Si Đinpinga Srbiji, trebalo bi da pronađem kritički ugao i razložim ga, međutim to zaista ne mogu, izjavio je danas predsednik Nove D2SP Vladimir Kovačević.

– Objektivno, za tako malu zemlju kakva smo mi, ova poseta je ogromna stvar. Kao industrijalac i sam poslujem preko dve decenije sa Kinom. Ta ogromna zemlja je u velikom zaletu u svakom smislu – tehnološkom, sicioloskom, edukativnom, a naročito ekonomskom – navodi Kovačević.

Kovačević kaže da kineski Sinosure (velika državna osiguravajuća kuća) već ima instrukcije da podržava srpske kompanije u odloženom plaćanju za kupljene robu od kineskih partnera, što predstavlja korak ka većoj konkurentnosti u odnosu na evropske konkurente u proizvodnji raznih dobara.

– Voleo bih da se industrijalci u politici Srbije mnogo više pitaju, baš zbog ovakvih prilika kakva je danas – naglašava predsednik Nove D2SP.

Kovačević ističe da je privredničko iskustvo koje industrijalci poseduju za posetu ovakvo visokog ranga dragoceno i da bi doprinelo ekonomskoj indukciji (ubrzanju) Srbije nekoliko puta da je sadašnja vlast zaista koristi.

– Nažalost, ostaje nam samo zebnja koliko će ova poseta stvarno biti valjano iskorišćena u odnosu na njen potencijal, predvođena ljudima Ministarstva privrede koji o privredi zapravo ne znaju ništa – poručio je Kovačević.