Несташица лекова проузрокована је искључиво игнорисањем чињенице да је цена лекова на позитивној листи Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) прениска, па их произвођачи и увозници не испоручују. Последица је да лекове пацијенти својим новцем морају куповати у слободној продаји у апотекама по пуној максималној цени, изјавио је данас Владимир Ковачевић, председник Нове – Да се струка пита (Нова Д2СП).

– Шта ће нам нефункционалан РФЗО, кад сами набављамо лекове, а болесну децу лечимо СМС порукама – упитао је Ковачевић.

Ковачевић истиче да, нажалост, у готово свим сферама друштва држава игнорише искуство, па због тога изостаје и ваљано предвиђање, а, како каже, предвиђао је и саопштавао у више наврата да нас очекују несташице лекова.

Ковачевић наводи да данас недостају лекови за дијабетичаре, а сутра већ за неке друге пацијенте којима је потребан лек по приступачној цени.

– РФЗО не покрива своје надлежности јер игнорише да прихвати да више не може да набавља лекове чија цена није порасла на терет државе дуже од десет година – рекао је Ковачевић.

Председник Нове Д2СП истиче да директну кривицу и одговорност за несташицу лекова треба да сноси директорка Фонда, Сања Радојевић Шкодрић, због неваљаног сагледавања чињеница и лошег предвиђања на које је обавезује функција коју очигледно лоше обавља.

– Због тога, као странка, тражимо њену смену – казао је Ковачевић.

Ковачевић додаје да је просечна цена лека у апотекама са А листе РФЗО-а између 100 и 150 динара.

– Пре више од годину дана, поредио сам цену једне таблете лека и процењивао је јефтинијом од гутљаја флаширане воде, не бих ли на тај начин заинтересовао државу да уочи нелогичност формирања цене лекова који су на листи РФЗО-а. Реакција је изостала, па све више произвођача лекова напушта РФЗО листу и слободно формира цену лека до његове максималне цене, јер РФЗО цена не покрива ни цену коштања производње лека – рекао је Ковачевић.

Ковачевић наводи да су пацијенти у Србији жртве додворавања директорке РФЗО-а, Сање Радојевић Шкодрић, министру финансија Синиши Малом, јер, наводно, штеди новац буџету на рачун “избијања” новца из џепова очајних пацијената.

– Недовољно средстава резервисаних буџетом за обавезе РФЗО-а узрокује и хронично кашњење са исплатом финансијских обавеза према апотекама – подвлачи Ковачевић.

Он подсећа да смо недомаћинско пословање РФЗО-а видели док су се набављали и нерегистровани лекови против Covid-a, по астрономским ценама, у корист повлашћених компанија.

– Треба отворити питање потрошених средстава за вакцине против Covid-a, где су смештене неискоришћене количине? Ко их складишти и где? Ко сноси цену уништења вакцина са истеклим роком? Колика је штета због свега тога за грађане Србије – пита Ковачевић.

Он каже да је дошло време да постављамо питања на која имамо право да добијемо одговоре.

– До тада ћемо морати да се навикнемо да својим новцем купујемо лекове по пуној цени и трпимо последице лошег рада руководства РФЗО-а – закључује Ковачевић.