Председник Нове – Да се струка пита (Нова Д2СП) Владимир Ковачевић изјавио је да је потребно јавности поједноставити шта су „укапирали“ министар финансија Синиша Мали и председник Србије Александар Вучић.

– Ако се економија изграђује на платформи да све што произведеш улази у бруто друштвени производ (БДП) по ценама које доделиш, а не по стварним ценама, онда је реална и претпоставка да један километар ауто-пута у Србији кошта милион евра, а ти га, са намером, кроз папире „крстиш“ на три милиона евра и тако се то „надувано“ евидентира у БДП. Онда такав обим „надуваног“ БДП-а постаје основа за задуживање. Разлику од два милиона евра између стварне и „надуване“ цене ауто-пута чак можеш да спустиш кроз разне канале баш тамо где ти је потребно – објаснио је Ковачевић.

Ковачевић је упитао када се разради ова тактика, ко се онда секира да нешто што држава плати кошта три пута више од реалног.

– Из угла иницијатора оваквог концепта рада, све је у реду, идемо даље, чак нам и брже расте БДП, а на основу њега оправдавамо процентуални степен задужености. Само треба да наставиш да „надуваваш“ БДП, баш како ти расте потреба за задуживањем. Што би млади рекли жаргонски: Право лудило – истакао је Ковачевић.

Ковачевић наводи да је било и других земаља које су такав концепт вођења јавних финансија водиле, па за њих данас кажемо да „дугују као Грчка“.

– Дакле, нема ту некакве премијере, Грци су то отпочели да раде још пре 15-20 година. Међутим, разлика између нас и Грка је огромна, јер они увек имају ресурс који је несвакидашњи у односу на цео свет – море и преко 3.000 острва, а затим и туризам као мало која земља света. Кад професионално зажмуримо на једно око, њима би се то и могло опростити, али заговорницима таквог концепта јавних финансија у Србији никако – каже Ковачевић.

Ковачевић појашњава да смо се задужили преко 20 милијарди евра у кратком року и да не мислимо да станемо, јер „нам није ни у малом мозгу да се једног дана све то треба неком кредитору ипак вратити“.

– Странка Нова – Да се струка пита инсистира на домаћинском вођењу економије и јавних финансија, што садашње нису, и на одабиру искусних људи, људи са трагом у свом животу пре политике, којима ће такве финансије бити поверене. Само такви људи могу да пруже будућност овој земљи и младима који великим очима гледају на поколење испред себе – закључио је Ковачевић.